Варикозна язва

Варикозна язва

Улкус - язва – ограничена лезия на кожата или на лигавиците (на латински език: ulcus, на английски език: ulcer, sore, варикозна язва) обикновено на подбедрицата, възниква като усложнение на варикозно разширените вени на долните крайници.

Венозните аномалии и нарушения са сред най-честите здравословни проблеми и около 70 % от язвите на долните крайници са предизвикани от заболявания на вените. Варикозната язва на крака отразява най-лошите метаболитни нарушения на кожата и подкожната тъкан, причинени от хронична венозна недостатъчност.

В развитите страни всеки 20 -ти  страда от венозна недостатъчност – варикозно разширение на вените, тромбофлебит и други. Ако не се лекува навреме, състоянието може да се задълбочи и да се развият варикозни язви – гнойни мокри рани, които заздравят много трудно и продължително.

Варикозната язва се приема за хроничен рецидивиращ процес. Тя възниква при нарушено хранене на тъканите вследствие на венозен или лимфен застой. Най-често се активира при допълнителни фактори като увредени артерии, захарен диабет, венозна недостатъчност. За сериозността на заболяването говори обстоятелството, че лечението им се поема от специалист - съдов хирург.

Множество пациенти с язви страдат с десетилетия, поради неадекватни опити за лечение. Диагностицирането на варикозна язва на крака (ulcus cruris venosum) включва надеждна анамнеза, клиничен преглед и лабораторни изследвания, с регистриране на венозния и артериален статус, както и диференциални диагностични мерки за изключване на фактори, с произход, който не е свързан с вените.

ПОЯВА НА ВАРИКОЗНИТЕ РАНИ

Варикозната язва засяга долната половина на крака. Тя се образува на фона на цял комплекс от симптоми, които ако бъдат разпознати навреме, гарантират успешно лечение. Затова е много важно при първите съмнения да се свържете със специалист в областта.

В началото се наблюдава оток в крайниците, чувство за тежест, загряване и сърбеж в зоната на краката.Успоредно с това се появяват и видими изменения: разраства се мрежата от синеещи кръвоносни съдове, по кожата се появявт пигментни петна с виолетов или пурпурен оттенък. Петната впоследствие се сливат и образуват голяма пигментна зона. Кожата в зоната на възпалението се удебелява, става болезнена и придобива специфичен „гланциран” вид.

РАЗВИТИЕ НА ВАРИКОЗАТА

При варикозните заболявания се нарушава движението на кръвта във вените. Кръвта, която трябва да върви от долните крайници към сърцето, се застоява и възниква венозна хипертония, т.е. високо кръвно налягане във вените. Това налягане постепенно се преразпределя към малките съдове - капилярите и венулите. При повишаване на кръвното налягане се нарушава оттокът на кръвта, в нея се чувства липса на достатъчно кислород и хранителни вещества, нарушава се храненето на тъканите на кожата и подкожната мрежа. А в резултат на това клетките на тъканите умират, което води до появата на язви.

ПОСЛЕДВАЩИ СИМПТОМИ

Възпалението на тъканите се разпростира по кожата и тя става плътна и неподвижна – страдащият не може да я прищипе. След това кожата се зачервява и когато епидермисът започне да се лющи и образува белезникав налеп, е въпрос на време раната да се отвори. Ако и на този етап не се вземат мерки, раната продължава да се разраства – както на ширина, така и в дълбочина. Състоянието се усложнява с интензивна и усилваща се болка и отделяне на секрет – кръв, смесена с полупрозрачна течност, а в тежките случаи – гной, придружена от неприятна миризма.

ПРИЧИНИ

Причина за състоянието може да се окаже всяка незначителна травма: от случаен удар в автобуса, през синина от дивана, до разранена пъпка от ухапване от комар. Сами по себе си тези увреждания не са опасни, но доколкото са разположени върху тъкан с нарушено кръвоснабдяване, започват и последствията: заради повишеното венозно налягане тъканите започват да отичат, а съдържанието на кислород в тях намалява. В резултат на отока възстановителните процеси се нарушават и вместо зарастнали тъкани остават мъртви, в които се размножават микроби, увреждащи тъканите в съседство