Флебектомия

Флебектомия

Процедурата се извършва амбулаторно. Особена подготовка не е нужна. Препоръчително е обезкосмяването на долните крайници на пациента, както и на ингвиналната област. От хирурга се начертават изпъкващите вени над кожата, които са за отстраняване.

Обезболяването се извършва с локална анестезия /упойка/. Това гарантира безболезненото и почти безкръвно провеждане на процедурата. През миниразрези /1-2mm/ се извеждат вените на повърхността на кожата и се отстраняват със специални кукички.

След извършване на процедурата се поставя превръзка, която се отстранява по правило на следващия ден. В редки случаи се налага поставяне на компресорни превръзки за известно време. След операцията пациентът е мобилен веднага и в повечето случаи работоспособен. Къпането е разрешено на следващия ден.

Рискове и странични ефекти

Рисковете при флебектомията са минимални. Най-често се наблюдават малки хематоми, оцветяване и втвърдявания, които изчезват в следващите дни от само себе си. Възможно е увреждане на кожни нерви, които се възстановяват в период от няколко седмици. Козметични дефекти не се наблюдават. В редки случаи се наблюдават инфекции или тромбози.