Флебит

Флебит и тромбофлебит

Развитието на възпалително заболяване на венозната стена се нарича флебит. Много по-често обаче флебитът се съчетава с образуване на тромби. Асептично възпаление на вените с тромботичен процес в тях се нарича тромбофлебит. Има класификация на различните форми на заболяването, в зависимост от локализацията на възпалителния процес.

Според тази класификация се  разграничават:

  • Ендофлебит - възпаление, придружено от лезии на вътрешната повърхност на венозната стена. Често тази форма е травматична причинена от механично увреждане на стените на вените. По-специално, след дълъг престой на иглата или венозен катетър  във вената при извършване на лечебни или диагностични процедури.
  • Перифлебит  - възпалениена външната обвивка на засегнатите вени и околните тъкани. Причината за това заболяване обикновено е възпалителен процес срещащ се в тъканите около засегнатата вена.
  • Панфлебит  - форма, която съчетава и двете по горе описани.

Има две категории на заболяването - Остър и хроничен флебит. Те се различават   особенно по симптомите си:

  • остро заболяване се характеризира с болки в засегнатите крайници, висока температура и слабост;
  • Хронична форма е по-коварна - тя може да протича  безсимптомно за дълго време, и да се проявява само по време на периодите на обостряне.

Флебитът може да се класифицира и по локализацията си.

Повърхностен - случай на засягане на повърхностни вени, което  по-лесно да се диагностицира.

Дълбок - когато увреждането засяга венозните съдове, разположени дълбоко под мускулната фасция на крайника (флебит на  дълбоките вени на долните крайници) .При тази форма пациентът  за дълго време може да пренебрегне симптомите като болки в крайниците и субфебрилна  температура, защото изявата на  флебита  наподобява симптомите при хронична умора или неразположение.

Като цяло, това заболяване засяга както  мъжете така и жените.

Най-честата форма на заболяването е несъмнено  тромбофлебитът на долните крайници . Тя е и най-опасната, защото образуваните на мястото на възпалението кръвни съсиреци - тромби  можгат  да запушат при миграцията си белодробната артерия и да доведат до смърт на пациента (БТЕ).

Церебрален  флебит - форма на заболяване, което засяга кръвоносните съдове на мозъка. Причината за това възпаление е почти винаги инфекция.

Постинжекционен флебит - отделна категория, защото тя се появява само като реакция на приложеното интравенозно  лекарствено вещество. То може да увреди стената на вената чисто механично или  може да доведе до възпаление поради  химичните си свойства

Мигриращ  флебит – подобен на  повърхностния  флебит който засяга вените на горните и долните крайници, и се проявява с  рецидиви и смяна на локализацията си.Тази форма на заболяването засяга предимно   млади мъже и в допълнение към възпаление на вените често има такова и на артериите в съседство.

Причините:

  • Инфекция - основната причина, поради която  стената на вената може да се възпали. Често, причинителят на заболяването е Streptococcus.
  • Механична повреда на вената - флебитът  може да бъде реакция на катетеризация, или да е в резултат на неправилна венозна пункция при вземането на кръв.
  • Химическо въздействие върху вена. Флебит могат да бъдат причинени от химически въздействи на въведеното  лекарството. Също така, може да предизвика по-специално за терапевтични цели (както при лечението на разширени вени при  склеротерапия).
  • Възпалителния процес в тъканите около вената. Флебитът на  вените на  лицето може да се дължи на  циреи, абсцеси.
  • Разширени вени - друга причина за флебит.

Клинична картина

В повечето случаи, особено при наличие на варикозни вени, диагнозата не е проблем. Понякога е налице само болков синдром по хода на повърхностната вена без зачервяване или други признаци на възпаление. Винаги обаче се палпира уплътнена и болезнена повърхностна вена в засегнатия участък.
 
Ако са налице засилващи се болка и оток на вената, придружени от температура и затруднено дишане, трябва да се потърси незабавна помощ. Тези симптоми могат да са признак за дълбока венозна тромбоза и повишен риск за БТЕ

Повърхностния флебит в  своята остра форма на изява на симптомите лесно може да се разграничи от дълбокия тромбоффлебит. Например, в случай на повърхностен флебит на  вена на ръката, тя ще бъде болезнена но няма да има постоянно напрежение. А освен това, на мястото, където се намира засегнатия вена  кожата е зачервена и топла В допълнение към тези очевидни признаци идват и основните симптоми на флебита - треска, слабост, виене на свят.

В своята хронична форма клиничната картина не е толкова изявена и се проявява само в периодите  на обостряния, но слабостта и температурата  може да се наблюдават и във фазата на  ремисия.

Дълбоката  форма на флебит, например, ако вземем предвид, флебита  на долните крайници (ДВТ) се характеризират със следните симптоми: подуване на мястото на възпалението, хипертермия напрегнат оток и болка в засегнатия крайник .