Варикозно разширени вени на долните крайници по време на бременността

Варикозно разширени вени на долните крайници по време на бременността

Бременността предразполага към развитие на разширени вени чрез хормоналното въздействие на естрогените и гестагените и механично въздействие (увеличаване на матката, която затруднява оттичането от долната половина на тялото. Разширението се засилва с напредване на бременността. По време на бременността голям брой от факторите на съсирването се променят - увеличава се съсирвателната способност на кръвта. В същото време се намалява активността на фибринолитичната система (която разгражда фибриногена, и потиска кръвосъсирването). По време на бременността намалява и нивото на антитромбин 3.

Рискови факори за варикозно разширени вени на долните крайници по време на бременността са:

  • Намалява циркулационното време на кръвта, забавя се венозното оттичане от долните части на тялото.Терапевтичният режим на легло, когато продължава дълго време, предразполага към развитие на тромбемболизъм.
  • Напреднала възраст - например след 40 години се увеличава риска от поява на тромбемболизъм.
  • Прекарани тромбемболични заболявания в миналото са 10 % риск за същото усложнение през настоящата бременност.
  • Кръвна група О е свързана с намалена честота към тромбемболии, а всички останали групи с повишен риск, поради което кръвните групи А, АВ и В се считат за рисков фактор за тромбемболизъм.

Клинична картина при варикозно разширени вени на долните крайници по време на бременността е характерна. Наблюдават се дискомфорт, болки, отоци и напрегнатост. Много често разширените вени протичат безсимтомно. След раждане разширените вени се подобряват и изчезват. Повърхностния тромбофлебит се характеризира с плътно възлесто уплътнение и зачервяване на кожата около вената, която е болезнена и топла. Липсва обща температура, пулса е почти непроменен. Дълбокия тромбофлебит е характеризира с болка, оток, промяна в цвета на кожата, повишена температура и тахикардия (ускорена сърдечна дейност).

Поставянето на диагнозата варикозно разширени вени на долните крайници по време на бременността не е винаги лесно. Диагнозата при повърхностен тромбофлебит се поставя преди всичко чрез оглед и палпация. По протежение на повърхносната вена се установява плътна или възлеста резистенция със зачервяване на кожата, която е обикновено болезнена. При дълбок тромбоемболизъм се установяват болезнени и подути крайници и пръсти на краката и има съмнение, че са с дълбок тромбоемболизъм при изследване с венография се оказва, че имат нормални здрави вени.

Лечението обикновено е консервативно и включчва повдигане на крака, избягване на дълго стоене на родилката права, носене на еластични чорапи. Оперативно лечение на вените не се препоръчва през бременността. Когато е необходимо се оставя за 2-3 месеца след раждането.

Сподели: